מאמרים
שולחן שבת - יופי עם טעם - הרב ברל ויין
- פרטים
- קטגוריה: מאמרים לכבוד שבת קודש
- פורסם בחמישי, 30 יולי 2020 23:39
- נכתב על ידי Super User
- כניסות: 658
מקור: אתר אש התורה
אחד מתענוגי השבת הוא לערוך ולעטר את השולחן שעליו יוגשו הסעודות. סעודות השבת הן בדרך כלל עניין חגיגי. הן מוגשות בסלון ולא בחדר האוכל או במטבח, שבו נבלעות בחיפזון ארוחות הבוקר של השבוע.
ארוחת השבת נינוחה מטבעה, משובצת בשירה, מתובלת בדיונים על נושאים מהתורה ומלווה בשיחה מהנה. זאת ההזדמנות של הילדים לספר למשפחה מה למדו בבית הספר במשך השבוע; זה גם המקום לאירוח ידידים, מכרים ואחרים, והזמן שבו המשפחה מעלה זיכרונות, מספרת סיפורים קטנים, צוחקת ומתגבשת.
יחד עם זאת, כל חוויה רגשית ורוחנית בעולם הזה זקוקה למסגרת גשמית. הרקע הגשמי לאווירה המשוחררת והרגועה של סעודות השבת, הוא שולחן השבת עצמו. אין מסר ברור וישיר יותר שאפשר ללמד את בני הבית על חשיבות השבת, מאשר כמות ההשקעה והטעם המעורבים בהכנת שולחן השבת. זוהי מלאכת אהבה, ומטלות שונות הקשורות לשולחן השבת אמורות להתחלק בין בני המשפחה השונים.
מתוך הניסיון האישי שיש לי עם הילדים והנכדים שלי, למדתי שגם אלה שנוטים להתחמק מהמטלות הרגילות בבית, מגלים יותר התלהבות למלא את חובותיהם כשמדובר בעריכת שולחן השבת.
מפות, חלות ומן
קודם כל, מכסים את השולחן במפת שבת. המפות האלה בדרך כלל לבנות, למרות שהן יכולות להיות בכל צבע אחר. יש אפילו מפות מיוחדות שהמלה "שבת" רקומה עליהן או שזורה בהן.
מפת השבת אינה עניין של יופי או פרקטיות בלבד. שולחן השבת, שעליו שתי חלות, מסמל את נס הַמָּן, שהזין את עם ישראל במשך ארבעים שנות נדודיהם במדבר לאחר יציאת מצרים. בעוד שבכל ימות השבוע ירדה רק מנה אחת של מן לכל אדם, בימי ששי ירדה במדבר כמות כפולה: מנה אחת ליום ששי ואחת לשבת.
זהו הטעם לכך שמניחים שתי חלות על השולחן בסעודות השבת. המן במדבר היה יורד בין שתי שכבות טל, ששמרו עליו מהחול שמתחתיו ומן האבק שמעליו. לכן אנחנו נוהגים להניח את החלות בין מפת השולחן לבין מפית הבד המיוחדת שמעליהן. המפית רקומה ומעוטרת במלה "שבת". כך הופכת מפת השולחן עצמה לסמל של היסטוריה וזיכרון יהודיים.
שבת המלכה
לפני הארוחה, מניחים על השולחן גביע אשר יתמלא ביין לקידוש. ברכת הקידוש באה להזכיר לנו שהשבת היא מתנה מן האלוקים לעם ישראל, והיא מקדשת את הארוחה שעומדת להיאכל. הגביע עשוי בדרך כלל מכסף, למרות שניתן להשתמש עבורו כמעט בכל חומר.
לסעודות השבת משמשים כלי האוכל הטובים ביותר, יחד עם סכו"ם נאה ומפות. בבתים רבים מניחים פרחים על השולחן כדי לבזוק עליו תוספת צבע. הם משקפים גם את יפי עולמו של הקב"ה, שנברא בששה ימים בטרם "נח" ביום השביעי – השבת. וכמובן, זוהרם של הנרות בליל השבת מוסיף נופך רוחני לתמונה כולה.
שולחן השבת הוא יותר מאשר שולחן שמשמש להגשת אוכל ולאכילה. במילות הנביא לישראל, שולחן השבת הופך ל"זה השולחן אשר לפני ה'". השבת עצמה היא "אורח" מכובד, שמדומה למלכה, בכל בית יהודי. שולחן שעורכים לפני אורח חשוב ומכובד כזה, חייב לשקף את הכבוד, השמחה וההנאה שחשים בני הבית כשהם מכניסים לביתם אורח חשוב כל כך. מתוך יופיו והדרו, מספר לנו שולחן השבת הערוך בקפידה, על גדולתו וקדושתו של יום השבת עצמו.